Träna (och lev) med allergi ⋆ johannacook.se

Nu är den här. Våren. Äntligen. Eller?

För oss med allergi är våren ibland svårhanterad. En vill så mycket men begränsas en hel del. Tråkigt men bara att försöka göra det bästa av situationen. För mig är det absolut värsta med allergin att jag inte kan träna som jag önskar, att både känslan och resultaten av träningen (den som ens kan bli av) är väldigt mycket sämre än normalt. Det brukar starta någon gång i början av april men i år har det dröjt lite längre. Denna vecka kommer det dock smygandes trots att jag ätit tabletter förebyggande sedan februari enligt doktorns order.
Tabletter, spray och droppar är vardag under februari-aug för mig. Trist men jag gör vad som helst för att mildra symptomen.

Jag upplever att många är drabbade och som jag fått det på äldre dagar. kan det stämma? Jag har aldrig varit allergisk förrän jag flyttade till Stockholm 2010. Sammanträffande eller beror det på stadsmiljö?

Enorm trötthet
Kliande i ögon och näsa
Väldigt känslig mot äpple & stenfrukter (vilket jag inte är annars)
Rinnig näsa och öm hals Vid träning så tilltar problemen och sätter sig även på andningen. Jag upplever att energin och kraften i kroppen försämras en del de värsta dagarna och det är inte lika självklart att få till träningen.
Men. Det finns en del saker som en kan försöka tänka på när det kommer till träning och allergi. Som i alla fall förbättrat eländet för mig:

Förebygg ALLTID med tabletter långt innan säsongen börjar
Träna tidig morgon medan daggen fortfarande binder ner pollen
Tvätta håret när du varit ute mycket (ligg inte med pollen i håret på kudden!)
Träna inomhus de dagar då pollenhalterna är som högst (Håll koll på pollenkoll.se)
Undvik, så gott det går, att vara ute när det blåser

Hur värjer du dig bäst från allergins elaka klor?

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

2 Comments

  1. Jag har fått allergi nu på senare år, och aldrig haft problem tidigare. Det är bara nu i början av säsongen jag har besvären (vilket är skönt såklart, men ändå förjävligt när det slår till) Mitt största bekymmer är att jag blir helt otroligt trött inledningsvis, och sen har jag svårt att andas när jag springer. Det brukar gå över mot slutet av maj, så jag vet att det bara är att stå ut, men fy så frustrerande det är ändå. Känns ju som att man fått världens sämsta kondition över en natt 🙁

    • Tröttheten är värst, absolut!
      Skönt att din allergi håller i sig en så pass kort period ändå. Håller tummarna för att den inte utvecklas till det värre.
      Även om man egentligen vet bättre så är det så svårt att acceptera när ”konditionen” blir så hemsk helt plötsligt. Fy för allergi!

Write A Comment