Starkaste vs svagaste övningen under graviditeten ⋆ johannacook.se

Jag har funderat en hel del på det här med träningsövningar genom min graviditet. I starten så kände jag mig osäker på hur och vad jag skulle kunna träna under graviditeten och läste en hel del ”tips och råd” i ämnet. Det visade sig att jag skulle känna av det hela själv väldigt väl och helt gå på egen känsla och anpassa efter mig och min gravida kropp.
Det enda som jag egentligen gjort ”by the book” är att jag uteslutit övningar som utfall då kroppen belastas på enbart ena sidan för underkroppen. Och så slutade jag springa tidigt (ca vecka 16-17). Annars har träningen fått följa dagsform och magens förmåga till fortsatt aktivering.

Övningen som jag känt mig allra starkast i genom graviditeten är MARKLYFT. Jag har kunnat fortsatt med god teknik (om än en aning justerad) och relativt hög belastning ända fram till bf. Så klart så har vikterna minskat allt eftersom och händerna har fått flyttats en aning på stången för att göra plats för magen osv. Men att kunna genomföra denna fantastiska grundövning genom min graviditet har  varit guld för mig.
Marklyft var redan innan en stor favorit och jag ser det verkligen som en riktig grundsten i fin träning. Du jobbar med hela kroppen och så länge du håller tekniken så är det en riktigt säker övning.

marklyft

Övningen som jag dock anser min tappat mest i, eller blivit som svagast i är Dips (bortsett från alla magövningar då som jag inte gör alls nu). Jag ansåg mig faktiskt ganska så stark i just den övningen innan jag blev gravid och startade många av mina pass med ett helt gäng dips som del av uppvärmning. Nu skulle jag inte ha en chans att göra ens en hängande korrekt dip. Det får bli en av målsättningarna att jobba upp efter rehabiliteringen.

dips

Det ska bli så spännande att se om mina gamla favoritövningar består efter förlossningen eller om jag hittar nya men min ”nya” mammakropp. Det jag längtar mest efter att få köra fullt ut är helt klart frivändningar! Oj så kul att få nöta teknik och rycka upp den där stången för en vändning. DET ser jag fram emot och kommer att jobba hårt med grundläggande återhämtning för att kunna klara av i framtiden.

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

Write A Comment