Skala och avancera en armhävning ⋆ johannacook.se

Armhävning. En övning som involverar stora delar av kroppen, sätter prov på styrka, kroppskontroll och låter oss känna på pulsen en hel del.
För en del är armhävningar något som känns tungt och svårt och för en del känns armhävningar lätta. Som tur är går armhävningar att skala och avancera i många olika varianter. Jag tänkte dela med mig av några sätt som du kan använda för att armhävningar ska ge dig så mycket som möjligt i din träning.

Armhävning på knä. 
Med aktiverad bål och aktiverade skulderblad. En rak linje från knä till toppen på huvudet. Neutral svank. Behåll den raka linjen genom hävningen så att du inte fäller i höften. Andas in på vägen ner och ut på vägen upp. Tänk: armbågarna 90 grader ut från kroppen.

armhävning

knä

Armhävning på tå. 
Vad som kanske anses vara den mest ”vanliga” armhävningen. Samma aktivering här och samma position på armar och händer som ovan. Den enda skillnaden är att tårna är i marken och hela kroppen är rak och följer med genom hävningen. Andas in på vägen ner och ut på vägen upp. Tänk: armbågarna 90 grader ut från kroppen.

armhävning

armhävning

Armhävning med tighta armar. 
En något tyngre variant som fungerar som en armhävning på knä eller på tå för ännu mer motstånd med den lilla justeringen att händerna placeras närmare intill kroppen och någon längre ner.
Triceps (baksidan av överarmen) får sig en extra utmaning är. Tänk: Armbågar nära kroppen.

armhävning

armhävning

Jag ska se till att lägga in minst två av dessa varianter till nästa styrkepass.
Hur gör du helst dina armhävningar?

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

8 Comments

 1. I just want to tell you that I am all new to weblog and honestly liked your blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You actually come with incredible posts. Thanks a bunch for sharing with us your web page.

 2. Jag gör oftast den vanliga armhävningen på tå, känner mig starkare i den övningen. Fast som tidigare kommenterats så blir man ju bra på det man tränar, så egentligen borde jag väl mera göra armhävningar med tightare armar…

  • Ja men testa och se om du kan avancera övningen och på så sätt utmana dig själv till ytterligare utveckling. Heja!

 3. Pingback: Veckan som gick, veckan som kom, och så några länktips - Träningsblogga

 4. Armhävningar är, precis som allt annat, men äändå – verkligen en träningssak. Som man tränar blir man bra. tar jag bort armhävningar ett tag får jag typ börja om på noll. Knasigt, men så är det, i alla fall för mig. FIIIINA bilder!

  • Verkligen!! Jag är bra på armhävningar i perioder, så klart de perioder som de regelbundet utförs.
   Tack snälla 🙂

Write A Comment