Min träning efter förlossningen ⋆ johannacook.se

Hanna skrev och önskade ett inlägg om hur jag kom tillbaka till träningen, mer specifikt löpningen, efter förlossningen och självklart ska jag ge er det.

Först och främst vill jag att ni har i åtanke att detta är MIN erfarenhet och inget som fungerar för alla. Det är högst individuellt hur snabbt eller starkt man kommer tillbaka till träning efter en graviditet och förlossning. Jag hade en ”snäll” graviditet och (eller tackvare att jag) tränade  genom precis hela graviditeten. Sprang fram till vecka 17 men styrketränade flera gånger i veckan ända fram till vecka 42, självklart med anpassning men detta gör naturligtvis att jag hade en bra grund för återhämtning när väl Kira kom till oss.

Drömmen om löpning

Min dröm under hela graviditeten var att få springa igen. Springa med lätta steg. Jag saknade det något otroligt och även om jag sprang en del i början av graviditeten så var det inte samma sak som att springa o-gravid.  När Kira föddes, mitt i sommaren 2016, var jag ganska sargad fysiskt. Jag fick kämpa med att ens promenera till affären de första veckorna och det var mentalt tufft för mig att vara så pass nedsatt.

Efter ca en månad släppte det en aning och promenaderna kunde utföras utan smärta eller känsla av att allt skulle ”falla ut”. Halleluja! Sen gick det snabbt och mitt sug för löpningen tog fart ordentligt (igen). Jag tror att jag fick något typ av rus och trodde att jag var odödlig. Ville gärna ”småjogga” under promenaderna och testade på några löpsteg här och där trots att hjärnan skrek -NEJ, avvakta!

Jag tog mitt förnuft till fånga och väntade i hela 20 veckor med löpningen. Det var 20 tuffa veckor mentalt, sommar för mig betyder vanligtvis massor av löpning men jag höll tillbaka.

Upplägget

Jag löpvilade som sagt i 20 långa veckor.
Veckan efter förlossningen började jag med knipövningar. Många säger att det ska börjas med direkt på BB, jag försökte men min kropp var i chock (förlossningen gick väldigt snabbt och varken kropp, hjärna eller bebis han riktigt med ordentligt) och ville inte riktigt.
Vecka 2-7 spenderades med knip, aktivering och promenader. En fin tid som jag ser tillbaka på med ett leende.
8 veckor efter förlossningen var jag tillbaka på gymmet. Fortsatte med mestadels aktiveringsövningar men att få utföra dem i gymmiljö gjorde mig motiverad och glad. Jag hade siktet inställt på att stärka upp kroppen inifrån och bli ordentligt hållfast inför vintern då jag planerade att börja springa. 20 veckor efter förlossningen startade jag min ” löpkarriär 2.0″. Lyckan hade inga gränser. Jag började i otroligt liten skala och ökade i den takt kroppen klarade av. Eftersom jag var föräldraledig och har en väldigt stöttande man så hade jag mycket tid att få till den träningen som behövdes. Med det sagt är det ändå inte lätt. Att ta sig tillbaka ÄR tufft… men jag gillar utmaningar.

I 6 veckor sprang jag efter ett enkelt grundschema som hjälpte mig att komma tillbaka från 0 till att i alla fall klara av att springa 6-7kilometer. Jag hade inte sprungit på ca 45 veckor men jag hade tränat styrka nästan hela tiden och kroppen klarade av löpningen på ett fint sätt. Konditionen fick jag däremot kämpa med.
Vilade en vecka eller två innan jag gick på nästa programering. Den som skulle ta mig mot 21km.
10 veckors program mot halvmaraton inleddes och jag var så fokuserad. Ökade både distans och tempo i rasande fart (well, allt är relativt). I programmet blandades distanspass, intervaller och löpteknik och var uträknat så att jag skulle klara mina 21km när Göteborgsvarvet gick av stapeln.

Jag klarade det och slog till och med personligt bästa i distansen. Mycket glad och nöjd över både loppet och hela vägen dit. Med en 10 månaders bebis lyckades jag med något jag inte trodde jag hade en chans till. Vi är starkare än vi tror och med en smart plan och en herrans massa vilja så fungerar det mesta!

Ps. Programmen jag sprang efter var utformade efter mig och mina målsättningar. Därför vill jag inte lägga ut exakta program.

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

Write A Comment