Mellanmål ⋆ johannacook.se

Vad är mellanmål?
Enligt Wiki så är beskrivningen av mellanmål: Mellanmål är ett mindre mål mat som äts mellan huvudmålen frukost, lunch eller middag. Vanligen rör sig ett mellanmål inte om en lagad varm måltid, utan består exempelvis av en frukt eller smörgås. Mellanmål kan vara bra för att hålla blodsockret på jämn nivå och för att undvika småätande.”

Och visst är det så. En mindre mål mat som äts mellan dagens större måltider, för att stabilisera blodsocker och hunger. Jag tror på mellanmål både för egen del och för många (men inte alla) andras del för att det hjälper till att hålla energin uppe under hela dagen utan att behöva äta allt för stora mängder mat under se mer standardiserade måltiderna som frukost, lunch och middag.
Mellanmål är toppen för oss tränande människor och kan med fördel läggas innan eller efter ett träningspass som uppladdning eller återhämtning.

Det är en djungel det där med mellanmål, hur viktiga de är, hur stora de bör vara och hur näringsfördelningen bör se ut. Det är svårt och vad som är ”rätt” ena dagen behöver inte passa alls den andra dagen. Här behöver vi lära oss vad som funkar bäst för just oss själva och utgå från det och andra förutsättningar så som tid och tillgång till kylskåp etc…

mellanmålen Finncrisp med kokt ägg och makrill

mellanmål Smoothie (ur vinglas!) gjord på kvarg/yoghurt/keso, gryn, bär och diverse fröer. Toppat med kokos och kanel

mellanmål Majskaka med skivad avokado
mellanmål Chiapudding toppad med bär. Recept: 2dl kokosmjölk, 1,5msk chiafrön, 1tsk honung

mellanmål”chokladmouse” gjord på banan, avokado och kakao med hallon i botten

Vi skriver lite extra om mellanmål den här veckan på Everydaystories. Tips, tankar och idéer. Här exempelvis skriver Annica om hennes syn på mellanmål och att det kanske inte är för alla även om vissa mår som allra bäst av det, jag kan inte annat n att hålla med. Och Lina skriver här om 5 av hennes favoriter när det kommer till snabba mellanmål, jag skulle gärna sluka samtliga!

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.