Kan du din HLR?  ⋆ johannacook.se

I måndags gjorde jag det viktigaste jag gjort på hela veckan (förutom möjligtvis att kramas med förkyld bebis). Jag spenderade dryga 3 timmar på en kurs i HLR; hjärt- lungräddning dvs. För barn. Viktigare nåndagsaktivitet kan jag inte komma på ens om jag anstränger mig.
Vi lärde oss hur en ska rädda livet på barn som satt i halsen och barn som slutat andats helt och behöver hjälp att hålla igång hjärta och syresättning till ambulans kommer. Kunskaper som varje vuxen (och barn över 15?) skulle behöva besitta! Så viktigt. Livsviktigt!

Vi fick bland annat hjälpas åt att utföra HLR (2 inblås och 30 kompressioner, om och om igen) på både barn och spädbarn i 20 minuter vilket skulle simulera tiden det kan ta innan ambulans kommer. Det är tufft att hålla kraft och tempo så länge även om det är en liten människa det utförs på. Ännu en anledning att hålla sig vältränad känner jag!

Snabbgenomgång om ett barn sätter i halsen

Spädbarn som sätt i halsen: titta i munnen, om du kan SE det som fastnat, plocka ut men gräv ALDRIG i munnen annars med tiskt att trycka ner föremålet längre och risk att skada halsen. Lägg bebis på mage över ditt ben och dunka med handflatab i övre ryggen 5 gånger. Vänd upp barnet på rygg och gör 5 kompressor mellan bröstvårtorna med ditt pek och långfinger. Fortsätt att varva tills att det som fastnat lossnat.

Barn som sätter i halsen: samma som ovan vad gäller att titta i munnen. Vänd barnet med ryggen mot dig. Kom in med din vänsterarm  (om du är högerhänt) under barnets vänstra armhåla och lägg din hand på barnets högra scen, kurs barnet fram en aning och dunka med din högra handflata 5 gånger i övre ryggen. Ta grepp bakifrån runt midjan på ditt barn (knäpp dina händer i navelhöjd på barnet) och pressa 5 gånger. Viktigt hör att justera kraften beroende på hur stort barnet är. Som ni förstår är det stor skillnad på en 1.5åring och en 14 åring. Dock samma metod.

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

Write A Comment