Hur ska en PT vara? ⋆ johannacook.se
Jag som personlig tränare

Jag är utbildad personlig tränare. Utbildade mig för snart 6 år sedan och arbetade med klienter både på gym, utomhus och på distans i ca 3,5 år innan jag blev gravid och bestämde mig för att pausa. För mig handlar yrket om att ge. Ge 100% av sig själv och sin kunskap den tiden klienten har betalat för. Att sätta klienten först och lyssna. Anpassa efter behov, önskan och möjligheter både vad det gäller själva träningen, utvecklingen och det administrativa. Anledningen till att jag valde att pausa när jag blev gravid och livet för mig blev något helt nytt var just att jag inte kände att jag kommer att kunna ge ovanstående ALLT till varje klient medan jag själv utmanas privat med omställningar och nya prioriteringar i livet.

Nu hade jag möjlighet att pausa pga att jag OCKSÅ hade ett annat arbete som jag kunde luta mig tillbaka på. Min önskan, tanke och plan är att jag i framtiden ska plocka upp PT yrket igen. Troligtvis inte på heltid men något liknande som jag hade innan. För att det är min passion och det jag allra helst vill syssla med. Då är jag i mitt esse. _______________________________

Vad förväntar du dig av en PT?

När det går fel

Jag har en nära vän som för en tid sedan anlitade en PT på ett gym, en av de större kedjorna. De gjorde upp en plan på tillvägagångssätt med mål och syfte. 3 månader med 2 pass i veckan. Bra så!
När 2,5 månad gått hade det endast utförts 2-3 pass och en herrans massa avbokningar, bortförklaringar och dubbelbokningar från PT:ns sida. De få pass som ända blivit av hade varit roliga, fyllt sitt syfte men alla varit kapade med ca 10 minuter då PTn varit både sen till passen och avslutat tidigare.

Jag blir SÅ arg, ledsen och besviken på att det ens får gå till så.
Ska en PT inte vara en person att lita på? Självklart kan alla göra enstaka missar pga mänsklig men att gång på gång göra fel på ett sätt som drabbar klienter på ett olustigt sätt är långt ifrån okej.

Det tråkiga är att den här PTn är långt ifrån ensam att inte ta sitt yrke på allvar. Att inte ha en dialog med klienterna och att inte sätta dem främst. Klienter sominvesterar både stora pengar och mycket tid för sin hälsa.
Behöver jag tillägga att kostnaden för alla 3 månader (+en månad till eftersom ”uppdraget ju inte är slutfört”!!!) är dragna via autogiro av anläggningen…

Har ni varit med om någon PT som inte hållt måttet på något sätt? Snälla berätta

Slutsatsen jag kan dra av detta är att det räcker inte att en PT är bra på att träna människor. Hen måste också SE människan både innan, under och efter passet. Individanpassa och lyssna in vad som fungerar för just denne klient redan innan tecknat avtal. Hen behöver vara beredd att stå för eventuella misstag och räta till det som blivit fel. Passa tider och ställa upp för sin klient.

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

8 Comments

 1. Så himla tråkigt. Jag har aldrig tränat med PT, men det hade varit kul att testa någon gång. Men då förväntar man ju sig engagemang, pepp och insatthet – inte det du beskriver ovan för din kompis!

  • En kan vinna massor av att låta någon annan styra träningen ibland. Men som sagt då ska det ju vara seriöst och utfört med finess. Tråkigt att inte alla tänker så…

  • Helt galet!! Det hände faktiskt men efter mycket om och men så verkar det som att de går med på att häva kontraktet…

 2. Jag har en helt underbar PT men så sunt tänk kring kost och träning. Jag uppskattar en lyhörd pt som lyssnar på mina behov (jag vill t ex inte målsätta att springa marathon, ta 200 bänkpress mm) jag vill bli peppad, uppmuntranad och få en rak kommunikation av min pt. Inget daltande utan mycket konstruktiv feedback i hur jag utför övningarna mm (gillar mest fria vikter och övningar där jag använder kroppen som motstånd t ex TRX.) jag vill att PT är närvarande och ser mig under tiden vi har.. inte tittar i mobilen, pratar med andra osv.

  Jag tror du är en jättebra PT!

  • Så härligt att du hittat så rätt! Alla vill och behöver vi olika saker. Viktigt att PTn känner av och lyssnar men också viktigt att klienten är ärlig och sann mot både sig själv och PTn.
   Tack snälla snälla du 🙂

 3. Vad roligt att du är tillbaka med bloggen igen.
  Jag har erfarenheter av både duktiga och mindre bra Pt. Det gäller att ta reda på om man passa ihop med en pt innan man startar det har jag lärt mig den hårda vägen.
  Så tråkigt för din vän som fått en pt som inte verkar gå att lita på.

  • Glad jag blir att du gillar att jag gör comeback!
   Tyvärr är det ju så att ibland måste man testa sig fram tills man hittar rätt! Hoppas att du ändå har mestadels bra känslor för den tid du spenderat med Personlig tränare.

Write A Comment