Hur får folk ihop det? ⋆ johannacook.se
Jag undrar verkligen. Hur får folk ihop det?

Jobba heltid. Hämta & lämna barn på förskola/skola. Laga mat från grunden. Handla ekologiskt eller närproducerat. Städa hemmet. Träna regelbundet. Sopsortera. Träffa vänner med jämna mellanrum. Resa utomlands ett par gånger om året. Ha en stor men miljövänlig bil. Renovera och inreda i toppklass. Utöka sparkontot. Ha plats för spontanitet i kalendern & självklart vara 100% närvarande för familjemedlemmar och egot. Hela tiden.

Pju. Blir svettig av att ens tänka på allt som ska göras. Och nåde den som klagar – Vi ska vara tacksamma. Det får vi inte heller glömma.

Men var tar det stop för en vanlig människa mitt i livet?

Hur mycket orkar vi. Hur mycket hinner vi? Hur länge kan vi hålla på innan det blir mer pressat än kul? Vad väljer vi bort och vad accepteras av samhället att välja bort?

Jag måste erkänna att allt det ovanstående finns på min ”lista” av vad livet borde innehålla. Men jag vet ju också att det är fullständigt ohållbart att som ensam eller ens som duo fixa allt det där på dygnets 24 timmar. Veckans 168. OHÅLLBART och omöjligt.
Någonstans måste val göras och prioriteringar måste sättas. Men hur? Jag vet tamejtusan inte. Vet du?

Det är få vanliga (normalavlönade) människor som kan bolla allt på en och samma gång.

Vi, jag och min familj, kan sätta check på några av de ovanstående ”måstena” men långt ifrån alla. Jag jobbar inte riktigt heltid (men skulle behöva för att kunna genomföra exempelvis;utöka sparkontot, renovera och inreda i toppklass & ha en miljövänlig bil – stor har vi dock), och har inte tillräckligt med tid för att exempelvis; Träffa vänner med jämna mellanrum (snarare ojämna mellanrum), alltid laga mat från grunden eller ha plats för vidare mycket spontanitet i kalendern.

Köpa tid med pengar eller pengar med tid?

När allt kommer ikring så tror jag att det handlar om vad man värdesätter högst. Tid eller pengar. Jag själv är SÅ itudelad och det är nog därför jag har svårt att balansera detta på ett smidigt sätt.

Jag skulle kunna jobba mer, på bekostnad av tid, för att få mer pengar och i sin tur kunna resa, renovera, ta in extern hjälp osv… eller så köper jag mig tid för hem, familj och ego på bekostnad av pengar.

Hur tänker du? Får du ihop det så som du önskar?

Jag tror att för att inte hamna i banor av stress och press så måste vi acceptera att vi, de flesta av oss i alla fall, inte kan ha allt. Vi får välja. Prioritera. Och kanske periodisera. Jag tänker att var sak får ha sin tid. Det är inte rimligt att utöka sparkontot under småbarnsåren samtidigt som resor ska resas och hus ska renoveras. Acceptans och tålamod. Insikten om att ”alla andra” ju faktiskt inte heller klarar allt på en och samma gång. Tiden är knapp för de flesta av oss. Vi måste bara lära oss att anpassa livet så som fungerar bäst för just oss… svårt.

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

2 Comments

  1. Du skriver veldig bra om temaer som min familie og jeg kjenner oss veldig igjen i! Vi bor nær min samboers jobb (og det er ikke aktuelt å flytte per dags dato på grunn av samboers jobb), noe som innebærer at jeg har 1 time og 7 minutter pendlevei til/fra jobb. Slitsomt, og litt trist når Mini venter hjemme. For å få dette til å gå rundt har jeg tenkt å jobbe 50% i noen måneder, deretter 75-80%. Bor i en stor 3-romsleilighet, nedprioriterer store oppussingsarbeider og designmøbler når jeg jobber deltid, samt at vi reiser sjeldnere enn før. Prøver å lage store porsjoner og fryser ned når vi lager mat fra bunnen. Treffer venner sporadisk og altfor sjelden. Vi transportløper og har hjemmetreningsutstyr i stua. Men jeg skulle selvsagt ønske at det var mulig å finne en enda bedre balanse, selv om jeg ikke kommer til å angre på å ha prioritert familietid over mer penger. Men alle som kjenner meg vet at jeg elsker penger, så det er litt kjedelig å jobbe deltid likevel. 🙂

    • Tack Veronica för att du delar med dig av er situation 🙂 Det är sannerligen inte helt lätt att få ihop allt. Men som du skriver, jag tror heller inte att en kommer att ångra att en valde mer familjetid över pengar i framtiden.

Write A Comment