Glöm inte variationen ⋆ johannacook.se

Rubriken är en påminnelse lika mycket till mig som till dig.
En påminnelse om hur viktigt det är att variera träningen på ett eller annat sätt. Det innebär inte att en måste vara duktig på flera olika tränings-arenor men det innebär att hälsa och en hållbar kropp kräver viss typ av variation.

För mig, som älskar både styrketräning och löpning, är variationen vanligtvis ganska naturlig. För någon som exempelvis helhjärtat vill satsa på löpningen kan det vara svårt att få till den så viktiga styrketräningen. För någon som helst enbart tränar styrka på gymmet kan rörligheten förbises även om vi i grunden vet hur viktig den är för vår övriga träning.

Varför variera?

En konditionstränare behöver styrketräning för att hålla sig skadefri och för att utvecklas. En styrketränare behöver rörlighetsträning för bättre teknik och starkare kropp. En rörlighetstränare behöver både styrka och uthållighet som styrketräning och konditionsträning ger.

johanna

Kroppen är magiskt sammanhängande och små detaljer kan göra stor skillnad. Ökad rörlighet i en liten kroppsdel kan visa sig vara precis det du behöver för att komma vidare i din övriga träning. Ökad muskulatur i rumpan kan göra underverk för din löpning. Ökad kondition kan ge en enorm skjuts i både styrketräningen och i det vardagliga livet. Att vara enformig är sällan förenat med framgång även om det självklart kan vara en god idé att satsa mer på en specifik gren om en vill se de största resultaten. Men med det sagt så vill jag återigen påminna om att variationen är viktig och ger dig enorma fördelar i form av en hållbar kropp och en större utveckling.

Hur varierar jag just nu?

nja, inte så mycket som jag skulle önska. Just nu vill jag faktiskt helst bara springa. Jag gissar att lusten kommer sig av all löpning jag ”missat” det senaste året pga min fotskada. Nu när jag äntligen klarar av att bygga upp löpningen igen så vill jag bara ha mer mer mer. MEN, det är så viktigt att jag bromsar mig och påminner mig om att jag behöver min styrketräning också. Som komplement.
Jag har speciellt en muskel som gör sig väldigt påmind när den inte tränas som den ska. Gluteus medius, för den nördige, en av rumpmusklerna som sitter liksom lite åt höftsidan till, för den som behöver en mer mänsklig förklaring. Min högra medius har trilskats i många många år och jag måste vara väldigt duktig på att lägga in ordentlig träning för den om den inte ska påminna mig genom smärta.

Så. Nu ska jag råda bot på slarvet och återgå till min mer normala variation i träningen. Jag älskar ju trots allt blandningen ♥

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

1 Comment

  1. Nä, inte jag heller.
    Var mycket bättre på det för något år sen. Med både styrketräning, löpning, spinning och yoga…!
    Nu har jag fullständigt fastnat i löparspåret. Med inslag av ngt enstaka pass styrka. Men behöver verkligen yogan…..

Write A Comment