Att vara gift med min engelsman ⋆ johannacook.se

Det här är ett inlägg som önskats av Mia som önskerubrik från det här inlägget. Det är roligt att få höra om vad just du intresserar er för att läsa om, fortsätt gärna önska! Det var många frågor i ett så jag skriver ut dem alla här så att ni förstår vad jag svarar på:

Hej,
Kan du inte skriva om hur det är att va gift med en engelsk man? Pratar ni svenska? Tror du ni alltid kommer bo i sverige? och hur hanr han kommit in i svenska samhället? Med jobb o så tänkte jag. Kulturskillnader osv?
Tack för en toóppen blogg!

Nu har ju jag aldrig varit gift med någon annan (än min engelsman) så jag har ju liksom inget att jämföra med, och det vill jag heller alltid någonsin ha. Det är fantastiskt (om än ibland irriterande) att vara gift med en engelsman.
Vi pratar olika språk hemma. Jag pratar svenska och Neil pratar engelska. Dock pratar han oftast svenska med sin dotter även om det blir mer och mer engelska dem emellan nu för tiden. Med vårt gemensamma barn kommer han att prata engelska från start. Vi vill så gärna ge vårt barn fina förutsättningar att bli flerspråkig direkt, vilken vinst i livet!
När vi träffades (alltså typ de första dejterna) pratade jag engelska med Neil, han erkände inte då för mig hur mycket svenska han faktiskt förstod. Det hajade jag ganska snabbt och övergick helt till svenskan vilket också gjort att hans svenska utvecklats enormt sedan vi träffades. Han kan alltså svenska superbra men väljer så klart helst sitt eget språk när det kommer till eget tal. Det är lättare att få fram sin egen personlighet med sitt eget modersmål.
Att vi pratar olika språk med varandra är inget vi alls reflekterar över själva men jag vet att en del andra reagerar och får väldigt svårt att veta hur de ska ingå ett samtal med oss.

Engelsman

Ja, jag tror att vi alltid kommer att bo i Sverige. I alla fall de närmsta 30 åren. Var vi väljer att bo som pensionärer har jag svårt att sia om nu men vi kommer med största sannolikhet aldrig att flytta till England i alla fall. Flyttar vi så ska det vara ett varmare land, det är vi mycket överens om.

Neil har bott i Sverige i 7år och vi har varit ett par i 4 av dem. I starten var det vad jag förstår inte helt lätt med jobb, han hade några småjobb innan han hittade ett fast på heltid och har jobbat där sedan dess. Att prata engelska i Sverige är inte direkt ett handikapp.
Kulturskillnader? Nja alltså, Neil är väldigt engelsk på många sätt trots att han faktiskt inte är speciellt förtjust i sitt hemland. Han älskar Sverige och det mesta med vårt land. När jag skriver att han är engelsk så menar jag mest hans kostvanor, hans sätt att vilja umgås med andra osv.

Bröllop

Jag hade aldrig gissat på att jag skulle träffa och gifta mig med en man från något annat land än Sverige, så blev det ändå tillslut och det har varit SÅ naturligt från sekund ett.
Den här engelsmannen är det absolut bästa som hänt mig. Han plockar fram sidor hos mig som jag trivs enormt med. Det är honom jag blev kär i vid första ögonkastet, honom jag hela tiden vetat att jag hör hemma hos. Han som jag ska spendera resten av mitt liv tillsammans med ♥

Author

Min stora passion i livet är hälsa och träning. Det är det som den här bloggen handlar allra mest om. Jag springer distans i skogen, styrketränar på gymmet, inspirerar andra till aktivitet, kör intervaller på löpband och transportcyklar till jobbet. Älskar träningen och den energi som det ger mig. Med johannacook.se vill jag hemskt gärna dela med mig av min positiva syn på den härliga vardagen för en helt vanlig människa mitt i livet. Med ont om tid, varierad träning, smaskiga middagstips, bonusbarn och hälsosamma prioriteringar delar jag med mig av det jag anser vara värt att dela. Min önskan är att kunna inspirera till en enklare och mer välmående vardag.

12 Comments

 1. fråga från svt rapport Reply

  Hej.

  Jag heter Thomas Lundström och jobbar som reporter på rapport svt.

  Jag undrar om du/ni känner någon från storbritannien som sökt svenskt medborgarskap under dom senaste åren.

  mvh Thomas Lundström 070/8847370

  • Ja jag förstår ju att det är lite utöver det vanliga även om det är helt naturligt för oss numera 🙂

 2. Taaaack för ett sånt intressant inlägg! många tummar upp!

  • Hahaha!! Jag får nog vidareutveckla inlägget eftersom efterfrågan tydligen är större än jag trodde 😉
   Jag återkommer i ämnet och lovar att räta ut några frågetecken!

 3. Blir nyfiken på det sociala! Skillnaden i sätt att vilja umgås med vänner. Berätta mer!

 4. Så kul inlägg! Och vad fantastiskt att kunna blanda två språk sådär.
  Jag är urusel på engelska, och lyckades hitta en kille som typ är ännu sämre. När vi ska ut och resa så bara; hur fan ska vi kunna göra oss förstådda på engelska? haha xD

  • Det gör mig glad att du gillar! 🙂
   Haha, vet du… Jag har på riktigt blivit sämre på (att prata) engelska sedan jag träffade Neil. Innan tyckte jag att jag var ganska grym men nu har jag liksom tappat det. Pratar ju aldrig själv längre utan svarar bara på svenska. Det betyder att jag har jätte svårt att svara tillsbaka på engelska nr någon annan engelsktalande pratar med mig (som alltså inte förstår svenska). Så dumt! 🙂
   Haha. Däremot är jag grym på att förstå engelska. Det är lika naturligt för mig som svenskan på det sättet…

   Ni får ha tider där hemma (typ mellan 19-20 varje kväll) som ni bara får prata engelska med varandra. Då blir ni snart grymma, jag lovar 😀

 5. Hej! Du kanske skrivit det tidigare, men kan du inte berätta hur ni träffades också? Vem stötte på vem osv 😉
  Kram

Write A Comment